Aamulla Liedon metsiin jälkeä tekemään. Laura  ei päässyt tulemaan potiessaan mahatautia, toipumisia.

Tein Tollolle 670 m pitkän jäljen, jossa viisi kulmaa ja kuusi keppiä  vaihtelevaan maastoon. Caralle tein lyhyen jäljen,  jossa vaihtelevasti ruokaa, kaksi keppiä ja yksi kulma. Cara sai taas aloittaa. Nyt paneuduin koiran rauhoittamiseen  ennen jäljelle lähettämistä. Koira istumaan ja rauhoittumaan. Piti hetken odottaa, kunnes koira lopetti edes vinkumisen ja rauhoittui. Koira osaa hakea jälkeä suoraan edestä, sieltä se taas löytyi. Jäljestys sujui  hienosti ja rauhallisesti. Jokainen askel tarkastettiin. Keppi ei kiinnostanut vieläkään, maahan meni, kun muistutin asiasta. Nyt oli herkkuruokaa tarjolla. Cara selviytyi kulmasta edes itse huomaamatta, että teki kulman. Caran jäljestys on minun mielestäni ihan hyvällä mallilla ennen talven tuloa. Onhan otus vasta 8 kk, ja sillä on jo ajatus jäljestämisestä. Tollo aloitti jäljestyksen vasta noin 1 1/2 vuotiaana, ja ihan hyvin olen senkin saanut toimimaan .

Topi jälki oli jo riittävästi vanhentunut. Jana oli noin 15m pitkä. Jouduin kerran huomauttamaan etenemisen suunnasta. Tätä täytyy vielä kerrata. Tollo nappasi jäljen ja lähti heti oikeaan suuntaan. Koira jäljesti hienosti, kulmat menivät aivan kuin oppikirjasta, hieno homma. Kaksi keppiä jäi metsään. Ne olivat hakkuualueella, jossa rämmitiin risukossa. Kukahan sen jäljen olikaan tehnyt :)  Nyt herkkuruokaa tarjolla jokaisesta kepistä ja Tollolla valui kuola aina löydettyään kepin. Tämän jäljen koira jäljesti määrätietoisesti ja tarkasti. Jäi hyvä mieli molemmille.

Tein vielä esineruutuharjoituksen. Kapea ja syvä ruutu ja yksi esine takalinjalla. Tollo haki esineen ongelmitta.

Lopuksi vielä rentouttava lenkki koirien kanssa kauniissa syksyisessä metsässä.

Iltapäivällä oli vuorossa treenit MInnan kanssa. Koirat harjoittelivat tekniikkaa, jossa aina riittää puuhaa. Tollo ei tiedä, koska käännyn vasemmalle vai teenkö täyskäännöksen. Minna väänsi rautalangasta, että vasemmalle kääntyessäni hidastan vauhtia ja käännyn ja täyskäännöksessä käännyn vauhdilla. Muutaman toiston jälkeen opin kävelemään ja tekemään käännökset niin, että Tollokin tajusi mitä olen tekemässä. 

Tempon perusasennon paikkaan kysyin neuvoja Minnalta, muttei hänkään osannut sanoa, miten esittää vaatimus koiralle jolta ei voi vaatia tai antaa pakotteita.

Cara harjoitteli eteentulemista ja sivulletuloa. Eteentullessaan Cara haluaa laittaa tassunsa jalan päälle, ja haluaa tulla lähelle. Tätä yritettiin estää auttamalla koiraa enemmän. Minna ehdotti makupalojen suuhun laittamista, mutta siihen en kykene.. en pysty. Täytyy keksiä muita keinoja.  Sivulletulo on parantunut, koira on oppinut käyttämään peräänsä ja siirtää sitä itse oikeaan paikkaan. Seuraavaksi täytyy päästä käsiavuista eroon vähitellen.