15.6 korkkasin Topin kanssa jälkikisat. Jännitin kisoja niin paljon, etten nukkunut edellisenä yönä juuri lainkaan. Kisat olivat Hyvinkäällä, lähdin hyvissä ajoin matkaan, mutta silti saavuin paikalle liian myöhään, noin 45 min ennen kisojen alkua. Järjestys kisoissa oli tottis, ensineruutu ja jälki. Ilmottautuessani sain numeron 2, ykkönen oli jäänyt pois eli me aloittaisimme kisan. Topi oli tapansa mukaan aivan kierroksissa, tein sen kannssa tottisliikkeitä ja YRITIN saada koiraa rauhoittumaan. Oma jännittämiseni ei ainakaan helpottanut asiaa.. Me aloitimme liikkeillä. Topi seurasi kohtuullisesti, muttei lainkaan niin hyvin kuin tiedän sen osaavan, käännökset olivat löysiä. Koira pällisteli kenttää, eikä huomannut kääntymisiäni. Jo siinä vaiheessa teki mieli kuristaa belgipoika. Jäävissä liikkeissä se teki liikkeet hitaasti. Näin koirasta, että kierrokset ne vaan nousevat. Tasamaa noudossa se ryntäsi kapulalle, ja alkoi leikkiä kapulalla. Neljänellä käskyllä Topi toi kapulan minulle. Jos tuomari olisi ollut pois, olisi riepottanut koiraa. Hyppynouto   meni opetellusti, mutta Topi kuulema hipaisi estetä mennessään. A-este nouto meni hyvin, edes. Eteenlähetys lähtö hyvä, mutta maahan vasta toisella käskyllä. Siitä suoraan paikallaoloon. Topi meni maahan, mutta nousi istumaan ja oli kuin jännitetty jousi, valmis sinkoamaan johonkin pienestäkin häiriöstä.
Pisteitä vaivaiset 59. Vaikka monessa asiassa oli puutteita tuomari ei sanonut meille, että koiralla saisi olla enemmän energiaa tekemisessä...
Esineruudussa saimme 29 pist. Topi haki nopeasti tavaran ja toi sen, mutta pudotti sen jalkoihini. Minä seisoin kuin puujumala paikallani. Jos olisin peruuttanut taaksepäin, Topi olisi tuonut tavaran suoraan käteeni. Siperia opettaa...
Jälkimaasto oli kangasmetsää, jossa risteili polkuja. Topi lähti hyvin janalle, tarkasti takajäljen, mutta kääntyi ja lähti oikeaan suuntaan. Kepit 1-5 löytyivät ja koira jäljesti kuten osaa. 5 kepin jälkeen Topi pyörähti  ja lähti ihan vikasuuntaan. Siltä löytyi punaisilla krepeillä merkitty jälki. Jes. Yritin palata takaisin 5 kepin löytymispaikalle, mutten löytänyt sitä enää. Ajattelin, ettei kannata enää metsässä pyöriä ja tulimme pois. 6 keppi löyti ihan polun vierestä . Sanoin löytämästäni jäljestä, mutta minkäs asialle voi.
Jäljeltä pisteitä 139 ja loppupisteet 198.
Kun odottelimme kentällä kaikkia pois maastosta, yksi kisaaja kertoi merkkaavansa kepinpaikat, että osaa palata jäljelle, jos koira hairahtuu vieraaalle jäljelle. Toinen kertoi tehneensä uuden "vale"janan, koska koira oli pyörinyt ympyrää metsässä, eikä ollut löytänyt jälkeä.  Kaikista näistä hiljaisesta tiedosta pitäisi kirjoittaa opas aloittaville kisaajille, jotka jännityksessään eivät osaa ajtella järkevästi.
Kotimatkalla yritin pohtia, että miten hiivatissa saisin Topin viretilaa säädeltyä. Eniten tottiksessa harmitti , kun tiedän sen osaavan..
Nyt kaikki apu on tarpeen, ei kannata lähteä harjoittelemaan jälkikisoihin ennen kuin tuo viretilan hallinta on hallussa.