8.3.08
La-aamuna ensimmäiset jälkiryhmätreenit, johon ei ilmaantunut ketään muita kuin me Tollon kanssa. Saimme harjoituksia koko muun porukan edestä. Soile lähti tekemään meille jälkeä ja minä tein kolme janaharjoitusta.
Janoina toimi polku tai muu ura metsässä. Jälki meni noin 10-15 m päässä. Ennen jälkien tekemistä harjoittelimme esineruutua. Ruutu oli kapea ja pitkä. Maasto oli kallioinen, niin että  takaraja oli pienen kallion takana. Alueelle piiloitettiin neljä esinettä. Tollo haki loistavasti esineet, jopa kallion takana oleva pikkutavara. Tollo vain ihmetteli, että nytkö jo loppui...Kun janat olivat vanhenneet noin tunnin aloitimme janaharjoitukset.  Soile tuli katsomaan, miten janaharjoitukset sujuivat. Ensimmäisellä janalla Topi lähti taas  hakemaan suoraan jälkeä, eikä ymmärtänyt mennä eteenpäin. En päästänyt sitä muuhun suuntaan kuin eteenpäin, ja lopulta jälkikin löytyi. Soile  huomautti, että olenko huomannut, että Topi kysyy lähtölupaa minulta ja sitten lähtee sinne, minne nokka osoittaa eli oikealle! Soile ehdotti, että käskisin koiran maahan, jolloin se katsoisi eteenpäin ja vahvistaisin suuntaa käskysanalla "eteen". Seuraavalla janalla kokeilin Soilen ohjeita. Ja  Topi lähti eteenpäin ja löysi jäljen, jes!! Kolmas jana onnistui samalla tekniikalla. Lopuksi Soilen ehdotuksesta tehtiin vielä sellainen janaharjoitus, että Topi näki että janalle laitettiin makupala. Koira ryntäsi suoraan eteenpäin ja löysi jäljen. Päätin, että jatkan tällaisia janaharjoituksia. Ensin yksi  näkyvä ja sitten muutama tavallinen janaharjoitus.
Lopuksi jälki, Soile vihjaisi, että hän teki Topille haastavan jäljen, että nähtäisiin, missä mennään. No, eikun matkaan. Vaikeinta oli luottaa koiraan, ja yrittää pysyä Topin perässä. Minusta menimme koko ajan vain ympyrää... Yhden kerran Topi hukkasi jäljen, mutta löysi sen hetken hakemisen jälkeen ja taas mentiin... Olin aivan hikimärkä, kun jälki loppui. Kaikki kepit löytyivät. Silloin Soile sanoi, että jälki vastaasi vaikeudeltaan voittajaluokanjälkeä, mutta oli vain hieman lyhyempi. Kouluttajan loppukommentti oli, että kyllä Topi osaa jäljestää. Ohjaajan pitäisi vain luottaa koiraansa...