1.10.07

Viime perjantaina ja sunnuntaina olin koirien kanssa yhdistetyssä jälki- ja esineruutu-treeneissä. Molempina päivinä tein ensin jäljet vanhenemaan ja sitten harjoittelin esineruutua. Esineruutu on kooltaan 20m leveä ja 50 m syvä.

Tempo olisi mainio PK-koira, jos olisi isompi. Esineruudussa se hakee tomerana jo vieraita esineitä, kaksi nousee varmasti ja kolmas muistuttamisen jälkeen. Rohkeasti se juoksee ruudun päähän tavaroita hakemaan. Topi hakee kaksi esinettä takuuvarmasti, mutta kolmas tökkii pahasti. Jotenkin koira tuntuu ajattelevan, että eihän siellä enää voi olla tavaraa, kun kaikki on jo haettu. Kun tavara on notkelmassa, Topin on vaikeampi sitä löytää. Helposti se jää katsomaan anovasti minua, että auta nyt hyvä ihminen. Kun vain seiston hiljaa paikallani, odottaen koiran ratkaisua, se yleensä alkaa tehdä töitä ja hakee ne riivatun vauvatossut ja kukkarot pöpeliköstä.

951237.jpg

Tempo saa tehdä ensimäisenä jäljen. Sen jälki on suora, ja lähes joka askeleella makupala. Tempo ei voi ymmärtää, miksi metsään viskellään makupaloja ja hakee varmasti kaiken ruuan. Jälki ei ole vielä pitkä, koska Tempo tekee työtä hitaasti ja varmasti.

Perjantaina harjoittelimme Topin kanssa jana-työskentelyä, ja molemmilta meinasi mennä hermot. Ensimmäinen jana oli noin 20 m pitkä ja jälki ristesi sitä 90 asteen kulmassa. Lähetin Topin noin 15 m päästä, ja koira säntäsi joka suuntaan tietämättä mitä pitäisi tehdä. Lopulta Topi sotkeutui varvikkoon, ja hätä ja huuto oli suuri, kun belgi ei päässytkään liikkumaan. Koira irti risukosta, rauhoittelu ja uusi yritys.Toisen lähetyksen tein lähempää, ja pidin varani, että koira katsoi eteenpäin lähettäessäni sitä. Nyt lähtö onnistui. Jäljen löytäessään, se tarkasti takajäljen, mutta kääntyi heti oikeaan suuntaan. Jes!! Jälki oli lyhyt, päässä odotti keppi. Toinen janaharjoitus oli hitusen onnistuneempi, mutta siinäkin Topi haahuili sivusuuntaan liikaa hakien jälkeä.

951241.jpg

Sunnuntaina treenit olivat samantapaiset, mutta nyt Topi harjoitteli jäljellä keppejä. Riikka teki meille jäljen, jossa oli 9 keppiä. Niistä nousu 7 ja 2 jäi metsään. Topi nostaa kepit , muttei selkeästi tarjoa niitä minulle. Minun pitää olla tarkkana, palkata koiraa, kun keppi on suussa. Pitäisiköhän Topille opettaa maahanmeno kepin löytäessään? Maahan jääneet kepit olivat helpossa paikassa, etten tiedä, miksi ne jäivät nousematta. Itse jäljen Topi tekee varmasti ja nyt jo rauhallisemmin. Peltotreenaus on tehnyt hyvää.

951245.jpg

Ennen lumen tuloa jana-työskentely pitää saada varmemmaksi, ja runsaasti keppitreeniä.