9.9.2007
Viime viikonlopun leirillä puhuttiin koiran mielentilan merkityksestä harjoituksen onnistumiselle. Topin kohdalla sain konkreettisen näytön mielentilan merkityksestä suoritukseen. No, tämän viikon olen testaillut Topi paran kanssa, miten kannattaa tehdä ja mitä ei. Voi koira parka!
1. Testi
Iltalenkkimme kulkee usein city-jänisten kansoittaman niityn ohi, ja Topi on yleensä kierroksissa ennen niittyä ja varsinkin sen jälkeen. Maanataina otin ison pussin iltaruokaa mukaani. Kun saavuimme niityn kohdalle, käsin Topin istumaan ja vain katselemaan jäniksiä. Aina kun koira istui sekunninkin rauhassa, se sai palkaksi makupaloja. Aluksi Topi malttoi olla paikallaan nanosekunnin, se olisi halunnin NIIN lähteä jahtaamaan jäniksiä. Se kitisi, vinkui, pomppi, ja minä torvelo käsin sen vain istua. Lopulta 20min jälkeen Topi huokaisi ja jäi istumaan. Istui noin 3 min. paikallaan ja oli kyllästynnen näköinen. Palkaksi sai runsaasti iltaruokaansa. Kun lähdimme jatkamaan matkaa, koira oli rauhallisempi loppumatkan eikä haahuillut mahdollisten jänisten perään.
2. Testi
Keskiviikkona oli bh-treenit kentällä. Topi on aina innostunut kentällä menosta ja riehuu parkkipaikalla. Nyt päätin testata, mitä tapahtuu, jos se saa heti farkunlahkeen hajoitettavaksi. Annoin sille heti lahkeen suuhun, kun koira tuli autosta ulos. Seurauksena oli kaaos. Topi leikki ja riehui lahkeen kanssa, mutta samalaa keskittyi toisiin koiriin, riehui ja hukkui ja rähjäsi kaikille ja kaikelle. Se ei rauhoittunut koko harjoituksen aikana. Jos en olisi tiennyt, mistä käytös johtui, olisin ollut valmis kuristamaan koiran.
En edes yrittänyt treenata paikalla oloa. Yritin saada aikaan muutamaan onnistuneen suoritukseen. Lopetimme treenit taas eteenmeno harjoitukseen, ja sitten Topi sai hajoittaa lahkeensa. Se repi lahkeen millin päreiksi, eikä tuntunut sittenkään rauhoittuvan. Vein sen lopuksi vielä läheiselle pellolle juoksemaan, jonka jälkeen se rauhoittui.
3. Testi
Lauantaina olin kentällä katsomassa TKK:n Bh-koetta ja sen jälkeen treenasin koirieni kanssa. Ennen kentälle menoa, kävelin Topin kanssa hetken, että sai merkkailla ja tarkistaa päivän hajut. Ennen kentälle menoa käsin Topin istumaan ja menimme kentälle, kun koira oli rauhoittunut. Aloitin paikallamakuu harjoituksela. Yritin olla tyynen rauhallinen ja jätin koiran paikallaoloon. Harjoitus kesti 5 min ja se pysyi. Palasin sen luo, ja harjoituksen loputtua en riehuttanut sitä vaan jatkoimme jäävien liikkeitten harjoituksella. Palkkana patukka ja pieni leikki. Lopuksi eteenmenoharjoitus ja lahje palkkana. Se repi sen rauhalliseti ja lopuksi sain se jopa menemään kentällä kyljelleen maata ja sain sen leikisti rentoutumaan. JES!! Kentältä lähtiessämme koira oli rentoutunut..
Lopputulos: Se kykenee rauhoittumaan,siihen vain täytyy varata paljon aikaa ja hyvähermoinen ohjaaja. Treenin loputtua sen kanssa täytyy jotenkin purkaa harjoituksen aiheuttama stressi, varsinkin jos palkkana ollut patukka. Tästä on hyvä jatkaa mielentila harjoitusten tekemistä sekä koiralle että ohjaajalle.

Tempon kanssa olemme harjoitelleet AVO-luokan liikkeitä. Seuraamisen tiiviyttä olen yrittänyt parantaa. Pikku koiraa on vain niin vaikeaa saada ohjaajan lähelle, se väistää tosi helposti.  Tempon seuraaminen on parantunut, kun olen välillä makupalalla pitänyt sitä oikealla paikalla. Minnan kertomaa teippiharjoitusta en ole vielä aloittanut. Kaukokäskyt sujuvat nyt, kun annan kaksoikäskyt siis sekä käsi - että suukäsky. Pelkälä käsimerkillä Tempo ei toimi, se vaatii suusanallisen käskyn. Noutu on vaiheessa. Tempo hakee mielellään, tuo, mutta perusasento tahtoo välillä unohtua.. Harjoituksen puutetta .. Nyt pitäisi löytää toko-koe, johon Tempon voisi ilmoittaa.