Tiistai 10.4.07
Viime sunnuntaina 8.4 olimme Topin kanssa kasvattajan järjestämällä toko-leirillä. Muut olivat olleet leirillä jo päivän, mutta me liityimme joukkoon vasta sunnuntaina.
Paikalla oli noin 15 koirakkoa. Topi oli taas joukon vilkkain ja energisin... Kuulumme joka leirillä ns. viihdytysjoukkoihin...Kyllä joskus harmittaa.., kun sitä haluaisi koiranasa olevan yhtä hyvin koulutuettu kuin muutkin koirat.
Ensimmäinen kouluttaja neuvoi meitä käyttämään makupala palkkaa, koska se  olisi rauhallisempaa toimintaa koiran kannalta.. Se tuntui minusta vaikealta , koska olin jo opetellut patukan käyttöä palkkana, ja se tuntuu Topilla toimivan.
Yritin kysellä neuvoja, miten saisin koirani rauhoittumaan, mutten niitä saanut.
Iltapäivällä Topin kasvattaja oli kouluttaja vuorossa, ja nyt jouduimme oikein piinaan. Nopeasti kasvattaja ehdotti, että antaisin koiralle kunnon pakotteita, koska se tuntui kusettavan minua ihan joutessaan.
Niin tein, ja kas kummaa, koira totteli ja toimi ihan mallikkaasti. Paikallaolo treeneissä käytimme liinaa ja apuohjaajaa, joka kiskoi koiran maahan, joka kerta kun se nousi ylös. Vähitellen Topikin tuntui tajuavan, ettei tästä nousta ylös! Lopulta se pysyi häiriöistä huolimatta paikallaan.

Treenien loputtua Topilla oli vapaana kentällä,  ja  se viihdytti itseään ja katselijoita hakemalla leluja ja noutokapuloita laatikosta ja leikkimällä niillä pitkin kenttää. Tilanne tuntui itsestä nololta, koska  muiden koirat seisoivat rauhalliseti paikallaan.

Leiriltä opin, että
 1.Topi osaa paljon asioita, joita minun vain täytyy vaatia  tekemään kunnolla.
2. Toko on parhaimmillaan   leikkiä koiran kanssa.
3. Topi jaksaa tehdä töitä pitkänkin aikaa.
4. Minun täytyy Topin olla välillä tollo oma itsensä.

Leiriltä lähtiessäni esitin kasvattajlle toiveen, että hän järjestäisi leirin, johon saisi osallistua vain Topin kaltaiset belgit.